Nybegynner guide til DJing. Del 1: Utstyr

den august 10 | av | med 14 kommentarer

ps3-dj-hero-dj-tiesto

I en tredelt artikkelserie vil housebloggen gi deg nyttig informasjon dersom du har planer om å starte med DJing. Artiklene vil ta for seg utstyr, hvordan du kan gå frem for å få deg din første spillejobb og praktiske tips til den første jobben.

For mindre enn 10 år siden var DJing forbeholdt en veldig liten gruppe med mennesker. Brukbart DJ-utstyr var svært dyrt og det var vanskelig å få spillejobber dersom du ikke hadde gode kontakter, et særdeles godt talent eller hadde et godt opparbeidet navn. I dag er derimot virkeligheten en helt annen mye takket være eksplosjonen av rimeligere DJ-utstyr, midi-kontrollere og hyppigere utvikling av gode DJ-programvare. Utestedene har også blitt flinkere til å prøve nye DJer og tilgjengeligheten på musikk har økt betraktelig etter digital distribusjon tok av.

I denne første delen av artikkelserien tar vi for oss hva slags utstyr du kan velge. Anbefalingene er konkrete og ment for å gjøre det enklere for en nybegynner å treffe gode valg i en jungel av utstyr. Først og fremst er det tre forskjellige oppsett vi skal se på: CD-spillere, MIDI-kontrollere samt nevne oppsett med enten platespillere eller CD-spillere og timecodes.

Anbefalingene som er gitt her er basert på personlige erfaringer og betraktninger av både eget ustyr, hva som sies på nettet og andres erfaringer med forskjellig typer utstyr. Det er et utall produkter og produsenter som ikke er nevnt her, men som har konkurrerende produkter. Disse er utelatt for å forenkle utvalget og gi tips om trygge kjøp vi kan gå gode for.

Trykk på lenkene for å gå til utfyllende omtaler av produktene

CD-spillere er klubbstandard i antageligvis så godt som 90% av alle utesteder du finner som har en dedikert dj-bås. Videre ut fra det er det utstyr fra bransjelederen Pioneer som står de fleste båser. Det er et av de desidert dyreste merkene, men også et av de med desidert best kvalitet. Grunnen til at anbefalingene her nesten utelukkende er utstyr fra Pioneer er fordi det er svært fordelaktig å lære seg å bruke utstyr fra samme produsent som du mest sansynlig kommer til å finne igjen i en DJ-bås på et utested. Kan du en CDJ-400 og en DJM-400 kan du lett tilpasse deg å spille på et 1000/800 sett. Er du dog vant med spillere fra Numark eller Denon er ting gjort annerledes og overgangen er ikke like smertefri.

De dyre toppmodellene fra Pioneer er selvfølgelig hverken nødvendig eller rimelige nok til at det er vits å kjøpe som nybegynner. Dette har Pioneer tenkt på da de lanserte innstegsmodellen CDJ-350. Her får du en god spiller som har de funksjonene du trenger for å komme i gang og for å lære deg det nødvendige samt enkle finesser for å gjøre settene mer interessante. CDJ-400 er en utgått modell, men like fullt et godt alternativ på bruktmarkedet. Disse får du til rundt 2500-3000 kr pr. spiller. Jeg anbefaler på det sterkeste å sjekke ut bruktmarkedet (eksempelvis på finn.no/torget).

Pioneer spillere holder som sagt meget høy kvalitet og er stort sett meget trygge å kjøpe brukt. Du burde dog spørre selgeren hvor de har blitt brukt, og du burde så langt det lar seg gjøre ta en titt på og kjenne på spillerene før du kjøper. CDJ-800 MK2 er også greie spillere du kan få for en fornuftig pris på bruktmarkedet, men disse begynner å dra godt på årene så da er det veldig viktig at du sjekker hva slags standard det er på dem og at alt virker som det skal. Merk også at CDJ-350 og CDJ-400 har USB muligheter slik at du slipper å brenne CD-er, men istedet kan ta med USB-penner eller en ekstern harddisk.

Skal du ha CD-spillere trenger du også et miksebord. Pioneer kom nylig ut med en enkel to-kanals mikser kalt DJM-250-K (ca. 2500 kr) som skal være rimelig priset. På bruktmarkedet anbefaler jeg å se etter DJM-400 (brukt rundt 2-3000 kr avhengig av standard) som et kanskje enda bedre alternativ. Det finnes også en DJM-350 mikser, men denne er veldig lite gjennomtenkt så jeg anbefaler å styre unna. Mikseren er dog ikke like essensiell som spilleren i mine øyne og dersom du er på et ekstremt budsjett kan du sjekke ut Numark M2 som er en helt standard mikser uten effekter. Uten å gi for mange eksempler vil så og si ethvert miksebord med to eller fler kanaler samt 3-bånds EQ (low/mid/high) på hver av de fungere utmerket.

Fordeler med å bruke CD/mikser:

-»Oldschool» feelingen
-Å lære deg å beatmatche manuelt
-Modulært oppsett som er enkelt å oppgradere uten å bytte ut alt samtidig
-Svært høy kvalitet. Et slikt sett har du LENGE selv ved hissig bruk

Midi-kontrollere har eksistert i mange år, men det er bare de siste to årene vi har sett en eksplosjon av disse samt at vi har fått fullverdige kontrollere med støtte for fire decks og full mikser seksjon. Midi-kontrollere kjennetegnes ved at de er laget for å i større grad være transportable og fornuftig i størrelse og at de kan kontrollere ett eller flere DJ-software. De er også svært rimelige i forhold til hva slags funksjonalitet du får sammenlignet med CD/platespiller oppsett. Hvilken kontroller du burde velge avhenger av hva du er ute etter, hvilke forutsetninger du har og hvilket DJ-software du foretrekker.

Mitt weapon of choice av programvare har i mange år vært Traktor. Programmet har etter hvert blitt ekstremt solid og har en mengde gode funksjoner og innstillinger som gjør at man kan tilpasse det til sitt behov. Jeg har prøvd litt forskjellig av Traktor kontrollere og mappet opp kontrollere som ikke støtter Traktor ut av boksen, men de som har fungert best er uten tvil Native Instruments egne Traktor Kontrol S2 og Traktor Kontrol S4. De er ganske like funksjonsmessig, bare at S2 er et par tusenlapper billigere, har litt færre knapper og kun støtte for to decks. Prisen ligger på drøye 4000 kr for S2 og drøye 6000 kr for S4 i norske nettbutikker. Med på kjøpet får du også Traktor Pro 2 som i seg selv koster nesten 2000 kr så du kan trygt si du får valuta for pengene. Med andre kontrollere følger det ofte bare med en «LE» (nedstrippet) versjon av Traktor og du må betale for å oppgradere til Pro, som er et must hvis du skal bruke Traktor.. Ta dette i betraktning hvis du velger en Traktor kontroller. Andre kontrollere som er verdt å merke seg er Pioneer DDJ-T1 og Numark 4TRAK.

Oppdatering 9.8.2012: Pioneer har nettop annonsert lanseringen av Pioneer DDJ-ERGO-K som vil være en sterk utfordrer til Kontrol S2 og lignende 2-kanals midi-kontrollere for Traktor.

Serato Itch er et annet DJ-software som har høstet mye god kritikk, men utvalget av kontrollere har hittil vært ganske snevert og forbeholdt dyrere kontrollere som Numark NS6/NS7 og Pioneer DDJ-S1. Programmet i seg selv er gratis, men du må ha en kompatibel kontroller for at det skal fungere. Dette vil si at i motsetning til Traktor (hvor du kan MIDI-mappe en hvilken som helst kontroller) må kontrolleren være støttet av selve programvaren. Gode alternativer her er Vestax VCI-300 MK2 (må bestilles fra utlandet, ca. 4500-5000 kr) eller den splitter nye Novation Twitch (ca. 4000 kr i norske nettbutikker).

Oppdatering 9.8.2012: Vestax lanserte i mai storebroren til VCI-300, VCI-380. Les mer om den her.

Virtual DJ er også et meget populært DJ-software. I mange år har VDJ hatt et litt frynsete rykte og blitt ansett som det ultimate nybegynnerprogrammet, men mye tyder på at dette er i ferd med å snu. En finesse VDJ har som få andre kan skilte med er muligheten for å mikse video (Serato SL har også dette). Programmet generelt er enkelt å forstå og er lett å komme i gang med. Det sliter noe med stabiliteten og brukergrensesnittet trenger en oppgradering, men siden Atomix, selskapet bak, nylig kjøpte opp selskapet bak et annet program kalt DjDecks vil det nok om ikke lang tid komme en ny versjon fra disse som forhåpentligvis vil rette opp i en del av ujevnheten i programmet. Det finnes et hav av kontrollere som støtter VDJ og det er her vi finner de aller billigste kontrollerene på markedet som f.eks Numark MixTrack Pro eller Numark N4 (henholdsvis i underkant av 2000 kr og overkant av 3000 kr i norske nettbutikker). Et litt dyrere alternativ er Pioneer DDJ-ERGO-V til i overkant av 4000 kr.

Fordeler med å bruke midi-kontroller:

-Høy mobilitet
-Enkel å lære takket være hjelp fra programvare
-Desidert billigst
-Mange avanserte funksjoner for pengene kontra alternativene

Timecodes er et siste alternativ verdt å nevne dersom du insisterer på at du vil bruke analoge spillere. Både Traktor Scratch Pro og Serato Scratch Live har løsninger for dette hvor du kjøper et software + et lydkort som du igjen kobler til spillerene og miksebordet. Det kan koste litt, men dersom du får tak i et billig oppsett med spillere og miksebord kan det være verdt å se på. Jeg vil ikke gå nærmere inn på dette her, men dersom du lenge har hatt en drøm om å spille med vinyl er dette absolutt noe å vurdere. Google får være din venn i søken etter ytterligere kunnskap på området. Dersom timecodes virker for dyrt/avansert for deg og broderen eller kompisen din har tidenes vinylsamling som du dør etter å snurre kan du vurdere platespillere. Av spillere som fortsatt er i produksjon er Numarks TT200 og Stantons T.92 USB gode spillere til litt over 2000 kr som finnes i norske nettbutikker. Kombiner disse med en to-kanals mikser og du er good to go.

Tilbehør:

I tillegg til dette kreves det i tilfeller at du anskaffer noen kabler på egenhånd. Disse finner du enkelt på Ekjøp/Clas Ohlson o.l. da det stort sett bare dreier seg som et par phono kabler. Gode hodetelefoner er også et must for en DJ. Se utvalget de har i nettbutikkene nevnt nedenfor og finn ett i din prisklasse. Et par anbefalinger her kan være Sennheiser HD25-1 II eller Pioneer HDJ-1500. Flere tester av hodetelefoner kan leses her og her. Du bør uansett legge litt penger i et godt headset. Forskjellen i lydkvalitet er enorm på headset til 300 vs. 1500 kr og det er svært viktig å faktisk kunne høre detaljer i lyden mens du mikser. Et stereoanlegg er også en fordel dersom du vil spille for kråkene mens du øver. Her finnes det så ufattelig mye at det er umulig å komme med konkrete anbefalinger, men for de kresne er et par gode studiomonitorer å anbefale.

Oppsummering:

For en helt blank nybegynner som ikke helt har bestemt seg, men likevel ønsker å prøve:
Numark MixTrack Pro (ca. 1500,-)
For nybegynneren som ønsker noe mer avansert, men til en rimelig penge:
Numark N4 (ca. 2900,-)
For nybegynneren som er klar for utfordringer og en bratt læringskurve:
Traktor Kontrol S2 (ca. 3700 kr)/ Pioneer Ergo-K (kommer i september, pris ukjent)
For nybegynneren som er sikker på at dette er noe den vil satse på:
Traktor Kontrol S4 / Pioneer DDJ-T1 / Numark 4TRAK / Numark NS6 (ca. 6500,-/6700,-/7800,-/6800,-)
For nybegynneren som hater alt av nextlevelness og ønsker å starte fra scratch med CD:
CDJ-350 eller CDJ-400DJM-250 eller DJM-400, alle kombinasjoner er gode valg.
(priser avhengig av tilbud, beregn alt fra 8000 for et billig brukt CD oppsett til opp mot 15.000 for et nytt).

Priser oppdatert i midten av juli 2012

Hvor får jeg kjøpt dette på en trygg måte?

 Dersom du skal kjøpe brukt er finn.no et godt sted å begynne, men du burde så langt det lar seg gjøre dra å se det du vil kjøpe med egne øyne og ta og kjenne på det med egne fingre før du kjøper. Noen folk er ekstremt flinke til å ta vare på tingene sine, mens andre er mer uvorne og du kan ende opp med et nesten ødelagt produkt som virker som om det har vært med i krigen og tilbake.

Dersom du skal kjøpe nytt finnes det flere norske nettbutikker å sjekke:

www.multima.no
www.soundshop.no
Filter musikk (Oslo, ikke nettbutikk)
www.ljudia.no

www.4sound.no
www.djbutikken.no

Et siste sted det lønner seg å gå innom er prisjakt.no. Der får du ofte opp flere butikker som selger DJ-utstyr og du kan velge den billigste. Samtlige av ovennenvte butikker har gode rykter i bransjen, yter god service og har konkurransedyktige priser. Det kan dog variere en del, så sørg for å sjekke hos flere og eventuelt be om et tilbud før du kjøper.

Men det er jo mye billigere i utlandet/på ebay når kursen er lav?

 Ja, det er definitvt penger å spare når kursene er lave, men dersom du er ute etter å kjøpe nytt bør du seriøst vurdere om du tør å ta sjansen. Hvis noe går galt med en enhet kjøpt fra USA kan det hende at du må sende den helt tilbake dit, eller at du må betale for en reparasjon hos verksted i Norge siden garantien ikke gjelder her. Kjøper du i Norge får du butikkens eller produsentes garanti og DOA-enheter, enheter med produksjonsfeil eller enheter som slutter å virke etter kort tid kan erstattes i garantisaker.

Andre interessante artikler/videre lesning:

DJTechTools guide til midi-kontrollere, all-in-one vs. modulært setup.

Video som banalt forklarer forskjellen på ulike typer utstyr.

digitaldjtips.coms enorme oversikt og anmeldelse av 143 forskjellige kontrollere

Denne artikkelen ble påbegynt vinteren 2011. Et utall nye produkter har blitt lansert siden den først ble forfattet. Noen av de har blitt flettet inn, men om du vet om flere, relevante produkter som passer til innleggets essens, legg igjen en kommentar så fletter vi det inn.

Si din mening!

M sier:

Hei, veldig god info for nybegynnere her. Jeg er HELT grønn på DJ’ing, men synes det er interessant og ønsker å teste det ut og lære om det. Så siden jeg ikke er sikker på om dette er noe jeg er god på så tenkte jeg å teste ut alternativ 1 i den oppsummeringen deres. Men vet ikke helt om jeg forstod riktig – er det slik at jeg kan kjøpe en Numark Mixtrack Pro, og selvfølgelig kabler, og innstallere VDJ, så har jeg det jeg trenger for å begynne?

Feh sier:

@www.djcassie.com: Jonathan er en morsom kar ja som er utrolig flink. Jeg skal ta med litt fra han i del 2 og 3 :)

@Alex Sconza: Best pris er vel å ta litt hardt i. De jeg lenker til koster ca. 2000 kr pr. stk (enda billigere brukt). Du skal lete lenge etter å finne mint condition 1210 til lik pris. Billigste jeg har sett for MK2 er ca. 3000 kr pr. spiller, men da godt brukt. Nye/pent brukte MK2 går fra 5-7k pr. stk. Skal du over på MK5G må du regne med det dobbelte. Derfor anbefaler jeg ikke dette til folk som vurderer å kjøpe sitt første setup selv om du har helt rett i at det kanskje er de beste DJ-platespillerene du kan få tak i.

@Marc: Skal oppdatere artikkelen med Serato SL. Det kunne vært NS6 såvel som NS7 eller 4Trak eller de andre kontrollerene jeg nevnte i den «klassen», men det gjør det ikke akkurat enkelt å velge når det blir 6 forskjellige kontrollere i samme klasse. Kunne fint slengt inn MC-6000 fra denon, Xone:DX og American Audio kontrollere i samme klasse, men poenget var å begrense utvalget litt. Men jeg har byttet ut DDJ-S1 med NS6 fordi anbefalingene i den kategorien skulle være på 4-kanals kontrollere. Gikk litt fort i svingen der :)

Marc sier:

Rettelse, Serato har mulighet for video-mixing, ikke bare VDJ. Serato SL.

Hvordan kan dere ikke anbefale best-selleren Numark NS6?

Unntatt det en god artikkel som gir god info rundt spillere.

Alex Sconza sier:

Bra innledning for nybegynnere. Kritikk:
Technics 1210 er de meste solide spillerne til best pris. At dere ikke nevnte dette, uff uff!

Technics 1210 <3

Fantastisk mye god hjelp for nybegynnere her! En ting som gjerne er verdt å nevne er legenden Johnathan Lewis (DJ Tutor) bedre kjent som «Ellaskins» på Youtube. Husker jeg lærte veldig mye av han back in the days ved å sitte og se på videoene hans. Han gjør at du får det inn med teskje og forklarer ting på en veldig enkel måte. Så er det bare å øve øve og øve på spillerne dine etterpå. http://www.youtube.com/user/ellaskins/videos

Kvikk sier:

Dette var en fantastisk artikkel! Veldig informativ og oversiktlig. Gleder meg til del to og tre.

Feh sier:

Har spillt på en 92 mikser for et par år siden. Det kommer litt an på hvordan du spiller også, hvordan stil du har og hva du foretrekker. Jeg vet mange underground DJs sverger til filteret og 4-bånds EQen så det kommer litt an på hva du spiller.

Jeg vil si det er en mikser for viderekomne, særinger og folk med spesielle behov. 4-bånds EQ er strengt tatt ikke nødvendig for folk flest.

Effektene er det ingenting å si på med både LPF, HPF og BPF med LFO, resonance og egen freq knob.

Lydkvaliteten ut av mikseren er også blandt det beste, men «fun-factor» ligger langt lavere enn en DJM på FX siden.

2000 mikseren er i grunn bare waste. Bedre å bare bruke en djm-800/850/900 og evt. kjøpe en RMX-1000/EFX-1000 i tillegg for effekt og leking. DJM-1000 er hvertfall bare tull for en club-dj med mindre du faktisk har behov for 6 kanaler.

Det blir uansett 4-bånds EQ + et insane filter vs. gøyale effekter og innebygd lydkort for midi (850/900).

Jesper sier:

Har en mixtrack pro, og synes den fungerer veldig bra til nybegynner :) Bruker også VDJ, og er veldig fornøyd ;)
På de senere artikklene… Blir det noe konkret om djing? Er fortsatt nybegynner, men vil gjerne bli bedre :D Hvor begynner man for å bli god til å mixe? eller er det bare å lære mens man gjør det?

Feh sier:

Det blir svært lite om DJ teknisk, men mer om hvordan man finner jobber og hvordan man kan mestre det å spille ute.

Istedet blir det lenket til en del steder som har mye nyttig informasjon om det tekniske.

heutZe sier:

Noen som har prøvd Xone 92 fra Allen & Heath? Ser det er mange profesjonelle som bruker den og den er billigere enn DJM 900, 1000 og 2000 fra Pio og inneholder vel ca samme funksjoner.

Kunne vært morsomt å høre noen innspill.

Camilla sier:

Har selv pioneer utstyr, vel og merke 1000mk3 spillere, med en liten djm-400 mixer. Etterhvert blir det oppgradering i mixer, men den tid kommer.
Men med lærlingetid og en fagprøve rett rundt hjørne har spillingen blitt betraktelig nedprioritert, men jeg vet jeg elsker å holde på med musikk, så når fagprøven nå er over, blir det full fokus på musikken. Så det blir spennende å se artikkel nr 2 og 3 om dere har noen lure triks å komme med :-)

Feh sier:

Så og si alle valg av high-end utstyret til Pio er gode valg. Er vel i grunn bare pengene som setter begrensningen ;)

Artikkel 2 og 3 kommer suksessivt de neste to fredagene :)

Jørgen Lotten sier:

Når kommer artikkel 2 og 3? :)

Anders sier:

Fin artikkel :) Har selv en S2 og er veldig fornøyd. Etter hvert lyst til å gå over til CDJ, og vil da klinke til med CDJ 850 og DJM 850. Tanken er å kjøpe noe jeg kan ha veldig lenge, samt bruke noe som er «klubb standard» hvis jeg skal ha noen spillejobber.