Burn Residency 2014: Q&A med årets finalister!

12/5/2014 21:00 | Eventer, Intervjuer, Nyheter | | med Comments Off on Burn Residency 2014: Q&A med årets finalister!

qanda

Torsdag 15. mai skal det avgjøres!

Om kun noen få dager inntar det norske Burn Residency crewet samt årets fem finalister Jaeger i Oslo for en heidundranes fest. Maurice Fulton er booket inn for anledningen og de fem finalistene samt Maurice og resident DJs Omar V og DJ Nuhhh vil kline tenna i tapeten hos de fleste.

Finalen for de fem håpefulle finalistene starter kl. 21.00 og det er gratis inngang frem til kl 23. Møt opp!

Meld deg på eventet her!

Q&A med årets finalister:

Den norske finalen i verdens største DJ-konkurranse finner sted på Jaeger i Oslo 15. mai.  Hvilke forventninger har du til kvelden og dine egne vinnersjanser?       

Fredrik B: Det jeg forventer av meg selv er stødig musikk valg , god mixing og generelt god stemning. Jeg føler jeg har god vinnersjanse pga jeg liker å spille det meste, som rolige tunes til mere groovy, og med det skal jeg få publikum i godt humør, uten at settet mitt går over stokk og stein.

José Espeland: Jeg forventer en kveld fylt med spenning, og ser frem mot å høre hvordan de andre finalistene spiller. Slike konkurranser er en veldig fin måte å knytte nye relasjoner med sjeler som brenner for det samme som meg, og det er en helt fantastisk, samtidig nervepirrende måte å teste sine egne ferdigheter og grenser, samt måle disse opp mot sine «konkurrenter». Mine egne vinnersjanser er like store som de andre, jeg må bare stole på min erfaring og ferdigheter, og stole nok på meg selv til å gjøre det jeg kan best.

Kristian Nystad: Jeg forventer en kveld med god musikk og gode mennesker, som er der av samme grunn – Nettopp for å nyte god musikk. For å være helt ærlig så setter jeg aldri noen forventninger til slike konkurranser, dog det eneste jeg kan forvente av meg selv er at jeg spiller så bra jeg kan.

Project Fresh Socks: Forventningene til kvelden er meget høye med tanke på alle de flinke finalistene som skal spille. Vi tror det blir en ordentlig fest med høy ”happy-faktor”.  Våre vinnersjanser er det vanskelig å si noe på, men vi er jo med for å vinne!

STiSEMA: Forventningene er ganske høye skal jeg være ærlig. For det første er Jæger en utrolig bra klubb og ha finalen på, og i tillegg til årets finalister, så blir det en kveld vi sent kommer til å glemme. Forventningene til meg selv er også ganske høye. Jeg går jo all in for å vinne, og blir nok skuffet om jeg ikke gjør det. Så kommer til å gjøre det jeg kan for å komme meg videre til finalen på Ibiza!

De norske finalistene har relativt ulike stiler. Hvilke ferdigheter tror du dommerne først og fremst vil se etter på Jaeger?

Fredrik B: At vi tilpasser musikk valg til spilletider, leser publikum og vet hva vi gjør når det gjelder å mixe.

José Espeland: Jeg vil tro at dommerne ser etter en de med god samvittighet kan sende til Ibiza. I dette inngår i min mening da tekniske ferdigheter, helheten av settene, en som skiller seg ut fra flokken på en positiv, gjerne vågal og uforventet måte og det aller viktigste – en som takler presset. Og, siden det er en konkurranse for en ekstern part som er etter den neste «stjerna» – en som har kommersiell potensiale.

Kristian Nystad: Jeg tror selvsagt at de tekniske ferdighetene ligger høyt oppe på lista, men evnen til å spille et sett med progresjon, mening og drev tror jeg også blir satt pris på av dommerne. Det er nok viktig å vise hvilken stil man har og at man har tro på det man driver med.

Project Fresh Socks: Vi håper og tror de vil se etter en ”pakke” som har gode vinner sjanser på Ibiza. En bred musikksmak med forståelse for det som kan være litt kommersielt og kan fungere på Ibiza klubbene, men samtidig en grunnleggende musikk kunnskap der en vet hva som fungerer på et dansegulv uavhengig av sjanger/stil/ kommersiellgrad. Også er jo selvfølgelig mixeferdigheter viktig. Utfordingen med en slik DJ konkurranse er tidsrammen for settet en skal spille. Det er liten eller ingen mulighet for å bygge opp et sett eller å spille et sett for en satt stemning; her må en bare peise på med favoritt låtene en har før øyeblikket og satse på at det holder.

STiSEMA: Det viktigeste vil jeg tro kommer til å være låtvalg. Hvilken stil Norge ønsker å representere. Sjarm og kontakt med publikum har også utrolig mye å si. At en lager god fest, viser at en er trygg i DJ boksen, og bare koser seg. Teknisk er også selvfølgelig veldig viktig. Men som nevnt blir nok låtvalg og ”hvordan DJen oppfører seg” det dommerne først og fremst vil se og vurdere etter.

Mer enn 6000 DJs har sendt inn mixer fra hele verden. Hva gjør at DU/DERE vil skille dere ut i den norske finalen og så evt. på Ibiza?

Fredrik B: Jeg klarer å tilpasse meg til stedet jeg spiller, og å ta det som det kommer.  Jeg kan ha et stødig sett samme når på kvelden, og hvor jeg spiller.

José Espeland: Jeg spiller det jeg spiller på min egen måte, ingenting mer å si enn det egentlig. Angående Ibiza, så har jeg tilbrakt to fulle sesonger der som resident DJ på kjente steder. Jeg er veldig kjent med klubb- og musikkscenen på øya, jeg har møtt og hatt både korte og lange samtaler med uttallige store navn og erfarne mennesker som enten spiller jevnlig på superklubbene eller har en stor rolle i musikkverden, mitt nettverk der nede strekker seg til mennesker som jobber (både viktige og mindre viktige roller) på eller for de fleste venues.

Om jeg skal gå inn på noe konkret med stedene som er knyttet til Burn, så er jeg bekjent med folk på både Sankeys og Mambo. Jeg har fått mye innsikt i hvordan en skal takle presset å være en resident i Ibiza, jeg kjenner crowden, jeg kjenner språket, jeg kjenner musikken, jeg føler kjærligheten og tror hundre prosent på «magien av ibiza» – den har fått meg i ubegripelige situasjoner som har gitt store muligheter og utrolig mye av den lærdommen jeg sitter på den dag i dag. Et godt eksempel av magien av ibiza er at jeg i fjor plutselig befant meg selv på det private afterpartyet til Guy Gerber sin bursdag.

Kristian Nystad: Jeg skiller meg ut fordi jeg har stor tiltro til musikken jeg spiller. Jeg holder meg innenfor min stil hele veien, uten å bli påvirket av andre.

Project Fresh Socks: Rett og slett det at vi har en utrolig god musikksmak! Vi har også en god intuisjon på hvilke låter som fungerer på rett sted til rett tid (tror vi da). Det at vi er en jenteduo som kanskje spiller litt mørkere og litt mer alternativt enn ”vanlig” vil nok også gi oss litt ekstra oppmerksomhet (selv om vi foretrekker fokus på musikken). Dessuten er vi to veldig blide og hyggelige jenter som elsker å lære og møte nye mennesker!

STiSEMA: Jeg for min egen del elsker å lage god fest, og koser meg utrolig mye når jeg får stå og spille for mennesker. Jeg jobber utrolig hardt for at folk skal kose seg på klubben, og koser de seg, koser jeg meg enda mer. Det jeg vil påstå er en av grunnene til at jeg skiller meg ut er at jeg i mange år har jobbet veldig hardt for å få et veldig stort nettverk i bransjen, for så å satse på egen produksjon. La alt til side, flyttet til London for en periode for å få fortgang på musikk produksjonen, og det vil jeg påstå viser pågangsmot. Jeg gir meg ikke før jeg har nådd målet mitt. Det gjelder også i dette tilfellet.

Vil nok tro de fleste av finalistene har pågangsmot, og alle vil like mye vinne denne konkurransen. Men dette er noe jeg har jobbet hardt for i mange år, og om jeg skulle klare vinne, føler jeg at det er noe jeg virkelig har fortjent.

Hvor viktig er det å kunne produsere på et relativt høyt nivå hvis du først kommer til Ibiza? 

Fredrik B: Man kan f.eks vise frem egenproduserte låter til kjente fjes som kan like det du lager. Det kan dukke opp konkuranser hvor man evt må remixe, eller produsere noe spesielt.

José Espeland:  Jeg tror det har en stor gunstig faktor, men at det finnes unntak. Jeg kan til en ganske simpel grad sette sammen noe jeg kunne tenke meg å produsere, om ikke minst lage et brukbart nok skjelett til å fullføre resten ved en anledning der jeg har fått mer lærdom. Om jeg selv skulle vinne, ville jeg umiddelbart tatt noen harde crash teknisk courses fra noen av mine mange produsent venner her i Oslo, og siden pugget meg selv til et nivå der jeg til min beste evne kan utføre oppgavene som gis på bootcampen i Ibiza.

Kristian Nystad: Man kan klare seg noen år ved kun å være DJ i Ibiza, men jeg tror nok at i det lange løp er det helt essensielt å produsere. Klarer man å levere 4-5 kvalitetslåter i året kan det bli bra.

Project Fresh Socks: Det antar vi er veldig viktig i årets konkurranse. Det bør også være viktig da en DJ som også kan produsere har potensielt flere muligheter i en langsiktig karriere. Vi er nok ”the underdogs” her da vi først startet med produsering for ca 5/6 mnd siden, men vi håper at en umettelig læringslyst med en bratt læringskurve vil kunne heve oss raskt om vi skulle komme til Ibiza.  At vi skal levere prima vare er det absolutt ikke tvil om, og, alle liker vel en underdog?

STiSEMA: Det tør jeg å påstå er veldig viktig. Skal en komme seg langt, må en kunne produsere. Og ikke minst fokusere, være strukturert og konsentrert. En må jobbe virkelig hardt, for tror jeg nok det er veldig høyt nivå på deltagerne. Da har forebyggende arbeid alt og si, at en faktisk har peiling på hva som blir snakket/undervist om. En kommer ikke langt i dag kun som DJ. En må også kunne lage egen musikk.

Årets mentorer er Pete Tong og Carl Cox. Hvorfor tror du burn Residency har valgt disse og hva håper du å kunne lære av dem i løpet av ukene på Ibiza?                  

Fredrik B: Dette er to meget høyt respekterte profiler innen miljøet, og med den erfaringen dem begge har, har dem mye å lærebort til oss unge, som f.eks radio shows, clubvirksomhet og dj`ing generelt.  Jeg vil gjerne få inn mest mulig når det gjelder produksjon, og så klart åssen musikk industrien fungerer.

José Espeland: Jeg tror Burn har valgt dem på grunnlag av hvor dykige og innflytelsesrike de faktisk er, i tillegg til å ha vært i gamet SÅ lenge. Både Carl og Pete er noen av de mest suksessrike guruene i bransjen, og det er en grunn til det! Ikke minst så er de veldig drevne på å både spille og produsere musikk, i tillegg til å skape store ting i industrien som radio og klubbkonsepter. De sitter på mye kunnskap som jeg vet kommer godt med i enhver DJ’s karriere. De tingene jeg ville håpt på å lære om av de er Radio, Branding, Musikk, Produksjon og Industrien. Litt off topic, men jeg endte faktisk opp ved bordet til Carl under bursdagslunsjen hans i fjor ved stranded (just kind of happened – the magic of ibiza).

Kristian Nystad: Det er to Djs som virkelig har jobbet hardt i mange år. Begge har vell bikket over 50 år om jeg ikke tar feil, så de har nok opplevd ekstremt mye gjennom sin tid som DJ. En god mentor for meg er en person som har kunnskap, engasjement og erfaring innenfor det de driver med. Disse gutta treffer bra på alle faktorene, som selvfølgelig gjør dem til verdige mentorer. Gutta er ekstremt erfarne Ibiza DJs og har nok gode svar på nesten alle relevante spørsmål. Det er også lettere å motta lærdom fra navn man har hørt om, da spesielt Pete Tong og Carl Cox.

Det er vanskelig å være spesifikk på akkurat hva jeg vil lære, da det er så mangt. Først og fremst vil jeg slå av en prat med Pete om radioshowet Essential Mix, da jeg tror han har mange innspill å komme med iht hvordan man på best mulig måte kan lage et bra radioshow. Det er veldig relevant for meg i og med at jeg og Jose Espeland har et ukentlig radioshow sammen.

Project Fresh Socks: At konkurransen har fått såpass store navn med lang fartstid og bred erfaring til å være mentorer er utrolig moro. Vi gleder oss veldig til å (eventuelt) bli inspirert av dem og deres smittende energi. Vi er helt sikre på at de kommer til å lære finalistene en hel del de ikke visste de ønsket å vite! For vår del håper vi de vil fortelle oss litt om hvilken retning de tror musikken vil gå fremover og kanskje noen tips om hvor de finner musikken de spiller fra. Det er så utrolig mange steder man kan finne musikk i disse dager, så en pekepinn i riktig retning fra gutter som har superpeiling hadde vært supert. Også håper vi de lærer oss alt de kan om produsering.

STiSEMA: For det første, de to er legender innen elektronisk musikk. Er det to jeg ville hatt som mentorer, er det nettopp de to! De sitter på en helt utrolig erfaring og kunnskap mange produsenter bare kan drømme om. Å få ”opplærling” av de to er virkelig en drøm som går i oppfyllelse. Det at burn gjør samarbeid med blant annet de to, viser også hvor seriøst stor og gjev denne konkurransen er. Jeg håper, og er veldig sikker på at 2 uker med de to, ville gjort stort for meg. Jeg blir veldig dratt med når andre folk som virkelig kan tingene sine prater, og bare å få tips og råd av to navn som dette, ville gitt meg en helt utrolig inspirasjon. Ønsker også å nevne at siste kvelden jeg hadde på Ibiza sist sommer, var closing party for Le Grand Bazaar, med nettopp Carl Cox og Pete Tong. En kveld jeg aldri kommer til å glemme!

Målet med burn Residency er å finne ”den neste store stjerna”, og hovedpremien er en agency- og managementkontrakt verdt €100.000. Hva ville det betydd for din egen karriere om du vant? 

Fredrik B: Det ville betydd masse, med alle kontakene, vennene og erfaringen ville jeg kjørt på 110%  og sørget for å være evig takknemlig for det jeg har fått til, og ikke minst ta dette til neste nivå. 

José Espeland: Seier, kombinert med erfaring, ideer, arbeidsvilje, motivasjon og ferdigheter ville bety en ting for meg – en lang og suksessrik karriere som en internasjonal DJ og produsent. Det er ikke noe jeg sier for å toot my own horn, men jeg har en magefølelse på at dette kan være min store break.

Kristian Nystad: Det ville betydd veldig mye for meg. Da jeg startet som DJ hadde jeg et mål om å spille fast i Ibiza, med agency og management i ryggen. Om jeg vinner dette kommer jeg til å oppnå målet jeg satte meg for 3 år tilbake i tid. Pengesummen er selvfølgelig en stor bonus, da muligheten til å kjøpe alt som trengs av studioutstyr m.m åpner seg. Det gjør det lettere å ”satse” om man har kapitalen til det også.

Project Fresh Socks: Å vinne hovedpremien vil bety at vi kan gjøre det vi elsker med 100% fokus. Det vil være en drøm som går i oppfyllelse og ingenting ville gjort oss lykkeligere.

STiSEMA: Det ville betydd ALT. Som nevnt tidligere, jeg har jobbet veldig hardt, ofret mye, for å kunne jobbe med musikk. I dag jobber jeg så mye jeg får tid til i studio, men grunnet jobb, som betaler huslån, billån etc, får jeg ikke jobbet like mye i studio som jeg skulle ønske. Da har det blitt mye jobb, og mye spillejobber. Jeg spiller opp mot 6 ganger i uka. Så, å fått en sånn mulighet kunne gitt meg muligheten til å fokusere 110% på musikken. Da går det bare en vei, det er opp!

Dersom du returnerer til Norge uten å ha vunnet hovedpremien eller residency på Cafe Mambo, Sankeys eller Privilege, hvilken betydning håper du at burn Reisdency vil ha for karrieren din likevel? 

Fredrik B: Det ville gitt meg ett skikkelig løft til å ta det videre, folk vil få øynene opp for hvem jeg er å hva jeg gjør. Forhåpentlighvis er det begynnelsen på flere gigs og et kommende talent/stjerne ?

José Espeland: Om det er utfallet, håper jeg at seieren i Norge har skapt nok oppmerksomhet og tyngde for at jeg kan bygge videre på mine nåværende prosjekter og visualere min fremtidige visjon i forbindelse med Oslo klubb- og musikkmiljø.

Kristian Nystad: Det kommer uansett til å ha en stor betydning. Burn gir meg en mulighet til å spille akkurat det jeg vil spille og det ville vært en unik mulighet å få presentert hva man står for i Ibiza. Er ingen hemmelighet at Ibiza er en øy bestående av 90% djs, så det ville selvsagt vært gull verdt å kunne nettverke litt der nede også. Med mentorer som Pete og Carl ser jeg ikke bort i fra at jeg lærer noen triks også.

Project Fresh Socks: Masse spillejobber, festivaljobber og selvfølgelig et bedre grunnlag for en produksjons karriere. Men, vinner vi norgesfinalen vinner vi Ibiza. :)

STiSEMA: Ville nok hatt mye å bety uansett. Om jeg har vært 2 uker på Ibiza med deltagere fra 15 andre land, i tillegg til å ha fått inspirasjon fra bla Carl Cox og Pete Tong, så har jeg fått så mange nye kontakter, nye venner fra hele verden, masse ny inspirasjon og nye kunnskaper som jeg kan fortsette og jobbe med. Inspirasjon og giv resulterer bare i å jobbe enda hardere for å nå målet mitt. Og som sagt, jeg gir meg ikke før målet er nådd! :)

Hva mener du?